EELDE/DEN HAAG - De baanverlenging van Groningen Airport Eelde is voorlopig van de baan. De Raad van State oordeelde woensdag dat bezwaar van omwonenden gegrond is.

Zij stelden beroep in bij de raad omdat de 18,6 miljoen euro die het vliegveld eerder van de overheid had gekregen staatssteun zou zijn en dus had moeten worden aangemeld bij de Europese Commissie.

Volgens de raad hadden de ministeries VROM en Verkeer en Waterstaat bij de Europese Commissie moeten melden dat zij miljoenen euro's bijdragen aan de baanverlenging.

Zolang zij dit niet hebben gedaan mag de baan niet langer worden gemaakt, oordeelt de raad. Het besluit van de ministeries om akkoord te gaan met de verlenging is dan ook vernietigd en zal opnieuw moeten worden genomen.

Ongegrond

Andere bezwaren van omwonenden en milieuorganisaties werden door de raad ongegrond verklaard. Zo mag er nu vanaf 06.30 uur gevlogen worden en is de raad het niet eens met de vrees dat een langere baan gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en natuurgebieden in de omgeving.

Gemoederen

De verlenging van de startbaan van 1800 naar 2500 meter houdt de gemoederen al lange tijd bezig. De eerste plannen stammen uit 1968. Omwonenden vrezen overlast door de grotere toestellen die er dan kunnen landen.

In 2003 hield de Raad van State de verlenging nog tegen omdat de te verwachten geluidsbelasting op een andere manier moest worden berekend.

Soap

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat in een reactie weten de 'soap' rond Eelde meer dan zat te zijn en zegt geen begrip te kunnen opbrengen voor de uitspraak van de Raad van State.

Volgens VNO-NCW bevestigt de raad hiermee de 'tandeloosheid' in Nederland. "In dat opzicht is de baanverlenging Eelde het icoon van de dreigende stilstand in Nederland."

Omwonenden

De omwonenden van het vliegveld in Eelde hebben opgelucht gereageerd op het besluit van de Raad van State. Ze hopen dat het vliegveld nu eindelijk de handdoek in de ring gooit en plannen voor baanverlenging opzij schuift.

Dat zei Jan Wittenberg, voorzitter van de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (Vole) woensdag. Vole had de zaak aangekaart bij de Raad van State.

Procedures

Als het vliegveld de voornemens toch doorzet, zal Vole opnieuw procedures aanspannen, bezweert hij. Hij wijst daarbij onder meer op de 1 miljoen euro aan exploitatiesteun die het vliegveld jaarlijks zou ontvangen van de noordelijke overheden.

"Dat is net zo goed staatssteun en dus in strijd met de Europese regels." De voorzitter noemt het bovendien 'schandalig' dat miljoenensteun door het Rijk nooit is aangemeld bij de Europese Commissie. "Het is bijzonder kwalijk dat de overheid de regels zo negeert."