NAARDEN - Het handelshuis Hagemeyer heeft vrijdag gewaarschuwd voor een "substantieel" nettoverlies dit jaar. De situatie op de voor Hagemeyer belangrijke markten blijft slecht. In de Europese landen vond er zelfs een verslechtering plaats. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

In april en mei bleef de omzet achter en stonden de brutomarges onder druk. In Europa konden de gestegen lonen niet worden gecompenseerd in de prijzen.

Als antwoord op de problemen, gaat Hagemeyer versneld de kosten omlaag brengen. Mede hierdoor komt er dit jaar aanzienlijke buitengewone lasten in de boeken. Deze kunnen volgens Hagemeyer oplopen tot 100 miljoen euro. Ook de belastingdruk zal toenemen, aldus de onderneming.

Sinds 2001 zijn al 2000 arbeidsplaatsen geschrapt. In januari kondigde het bedrijf aan de komende anderhalf jaar nog eens duizend arbeidsplaatsen te schrappen.

Hagemeyer gaat met de banken overleggen over de slechte financiële vooruitzichten. Het handelshuis wil de mogelijke gevolgen hiervan voor de bestaande financieringsvoorwaarden bespreken.

De eerste drie maanden van dit jaar daalde de omzet 11 procent tot 1,8 miljard euro. Vorig jaar schreef het handelshuis een winst van 56,8 miljoen euro in de boeken. Dat was wel een daling van 63 procent.

Hagemeyer maakte vrijdag bovendien bekend dat het handelshuis zijn dochteronderneming Tech Pacific aan de investeringsmaatschappij Techpac Holdings verkoopt. De boekwinst van deze transactie bedraagt 48 miljoen euro. De Nederlanders nemen wel een belang van 31,5 procent in Techpac Holdings, omdat de nieuwe eigenaren van de dochter "willen blijven profiteren van de kennis van Hagemeyer", aldus het bedrijf.

Op de beurs in Amsterdam dook de koers van Hagemeyer scherp omlaag na bekendmaking van het nieuws. Na ruim een uur handel stond het aandeel 27 procent lager op 3,98 euro.