GRONINGEN - De rechtbank in Groningen heeft de vakbonden in het streekvervoer verboden tijdens de spitsuren te staken. Volgens de rechter zijn beperkte stakingen niet onredelijk.

De beperkte stakingen hebben een geldigheidsduur van twee maanden. "Als er half augustus nog geen oplossingen zijn, dan vervallen de beperkingen'', aldus de rechter. In dat geval mag er wel weer de hele dag gestaakt worden.

De rechter deed uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door diverse provincies en reizigersvereniging ROVER.

Zij vinden dat reizigers onnodig lang gedupeerd zijn door het conflict tussen de werkgevers en werknemers en eisten daarom een afkoelingsperiode van een maand. De vakbonden erkennen dat veel reizigers de afgelopen tien dagen last hebben ondervonden van de algehele stakingen, maar vinden dat de overlast niet disproportioneel is.

De rechter is het daarmee niet eens. "De tienduizenden ongemakken samen hebben veel schade opgeleverd, oordeelde hij.

Regels

De vakbonden mogen van 12 juni tot en met 12 augustus buiten de spitsuren staken. Dat betekent dat de bussen moeten rijden van zeven tot negen uur 's morgens en van vier tot zeven uur 's avonds.

Houden zij zich niet aan de uitspraak, dan moeten de bonden een boete van 10.000 euro per dag betalen, met een maximum van 200.000 euro.

CNV

De CNV Bedrijvenbond is 'licht teleurgesteld' in het besluit van de Groningse rechtbank om de staking in het streekvervoer in de spitsuren te verbieden. "Het is een Salomonsoordeel. Alle partijen mogen een beetje winst opstrijken'', zei CNV-onderhandelaar Wyb Kusters dinsdag.

"De staking in het openbaar vervoer in de drie noordelijke provincies is een tandje teruggedraaid. We blijven actie voeren en houden druk op de ketel.''

Rover

De rechter wees in kort geding de eis van de provinciebesturen van Groningen, Friesland en Drenthe en reizigersvereniging Rover toe. Die hadden om beëindiging van de staking en een afkoelingsperiode gevraagd. "Van groot belang voor ons is dat hij de staking niet als onredelijk afdoet'', aldus Kusters.

De vakbond gaat woensdag met de leden overleggen welke koers er verder gevaren gaat worden in het conflict. Of de CNV in het hele land de spits gaat ontzien, zoals reizigersvereniging Rover heeft gevraagd, kan de bestuurder nog niet zeggen. "We sluiten niets uit'', stelt Kusters. "We gaan heel secuur alle mogelijkheden langs.''

IPO

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) stapt ook naar de rechter om in alle provincies een verbod op staken in de spits af te dwingen als een overleg met alle partijen woensdag mislukt. Dat heeft een zegsman dinsdag gemeld.

Het overlegorgaan, waarin bestuurders van alle provincies zitten, heeft de vakbonden en de werkgevers uitgenodigd om woensdag zonder kort geding overeenstemming te bereiken over het opschorten van de acties in de spits.

Mocht dit niet lukken, dan zullen de provincies gezamenlijk of afzonderlijk ook hun wens middels een kort geding proberen af te dwingen.