WINSTON-SALEM - Een Amerikaans avontuur van de medische divisie van Philips van drie jaar terug dreigt op een flinke strop uit te draaien. Een rechter in de staat North Carolina heeft het elektronicaconcern veroordeeld tot het betalen van 319 miljoen dollar aan Volumetrics omdat dit bedrijf een samenwerking met of overname door Philips in 2000 zag mislopen.

De rechter bevestigde een eerder oordeel van een juryrechtbank dat Philips ten onrechte Volumetrics in de kou liet staan. Hij verhoogde de boete zelfs van 151 miljoen tot 319 miljoen dollar. Philips is in beroep gegaan, zo maakte het concern donderdag bekend.

Philips verkoos destijds een overname van de medische divisie van Agilent Technologies boven een transactie met Volumetrics. Philips legde daar 1,7 miljard dollar voor op tafel.

In het jaarverslag van februari waarschuwde het elektronicaconcern al voor de claim. Toen liet het weten dat een nadelige uitkomst gevolgen heeft voor de resultaten, maar dat de financiële positie daarmee niet in het geding zou komen.