NEW YORK - De Amerikaanse softwareonderneming PeopleSoft wijst het overnamebod van branchegenoot Oracle af. Het bod waardeert de onderneming onvoldoende, zo heeft PeopleSoft donderdag laten weten.

Oracle bracht vorige week ongevraagd een bod uit van in totaal ,1 miljard dollar. Per aandeel komt dat neer op 16 dollar. Nadat het bod wereldkundig was gemaakt, is de koers van het aandeel gestegen. Donderdag stond die op 17,45 dollar.

Niet alleen de prijs is niet goed gevallen bij PeopleSoft. De onderneming liet verder weten dat de combinatie van de twee concerns ongetwijfeld onderwerp van onderzoek wordt van de kartelautoriteiten. De duur van dat onderzoek veroorzaakt onzekerheid in de markt en daardoor worden de prestaties van PeopleSoft geschaad, aldus de donderdag uitgegeven verklaring.

"Oracle verrijkt zichzelf ten koste van de aandeelhouders, de klanten en de werknemers van PeopleSoft. Een overname belemmert de concurrentie en de keuzemogelijkheden van de afnemers", staat in de verklaring.

PeopleSoft meldde tevens door te gaan met de overname van J.D. Edwards. Oracle had laten weten bij overname van PeopleSoft die aankoop mogelijk ongedaan te zullen maken. Met J.D. Edwards wordt PeopleSoft na het Duitse SAP de grootste ter wereld op het gebied van bedrijfssoftware.