LA JUNQUERA - Het vrachtwagenverkeer vanuit het noordoosten in Spanje naar Frankrijk (snelweg AP-7) is sinds zondagavond laat geblokkeerd.

Al het vrachtverkeer uit Spanje naar Frankrijk mag er niet door, personenwagens mogen wel passeren. Van enkele vrachtwagens die de grens toch wilden passeren werden ruiten, banden en lichten vernield.

Maandag sloten ook Franse chauffeurs zich bij de actie aan, zij blokkeren het vrachtverkeer vanuit Frankrijk naar Spanje.

Vissers

Franse vissers die de Middellandse Zee als werkterrein hebben, zijn maandag officieel juist gestopt met hun stakingen. Vissers aan de Atlantische kust gingen vorige week weer aan het werk, na wekenlange protesten tegen de hoge brandstofprijzen.

De stakingen zijn opgeschort in afwachting van de bijeenkomst van de EU-ministers van Visserij, die over twee weken in Luxemburg plaatsvindt.

Hamstergedrag

De blokkades van de vrachtwagenchauffeurs hebben tot hamstergedrag onder Spaanse consumenten geleid. Zondag vormden zich volgens de Spaanse krant El País lange rijen voor de benzinestations en supermarkten.

Bij verschillende pompen in Madrid zou al geen Euro 95 meer te krijgen zijn. Supermarkten vrezen dat de blokkades lege schappen tot gevolg zullen hebben.

Compensatiemaatregelen

De Spaanse regering zei zondag toe met compensatiemaatregelen te komen. Zo zou het makkelijker worden om prijsstijgingen sneller door te rekenen aan klanten en wordt er geld vrijgemaakt voor oudere chauffeurs die willen stoppen met werken. De actievoerders wezen deze plannen echter direct van de hand.

TLN en EVO

De brancheorganisaties TLN en EVO hebben begrip voor de blokkadeactie van vrachtwagenchauffeurs bij belangrijke grensovergangen tussen Frankrijk en Spanje. Tegelijkertijd dringen ze er op aan dat de acties snel worden beëindigd.

Dat meldden TLN en EVO maandag. Blokkades tegen de hoge brandstofprijzen vinden ze een te drastische actievorm. "De totale schade voor het wegvervoer als gevolg van blokkades kan namelijk al snel oplopen tot vele honderdduizenden euro's per week voor alleen al het Nederlandse bedrijfsleven.''

TLN en EVO hebben de Europese Commissie gevraagd gebruik te maken van een resolutie die Brussel in staat stelt stappen te ondernemen tegen wegblokkades.