UTRECHT - Het informele overleg tussen werkgevers en vakbonden in het streekvervoer, dat voor maandagmiddag stond gepland, is afgeblazen. Dit meldt een goed ingevoerde bron.

Voor de negende achtereenvolgende dag staken de buschauffeurs maandag in grote delen van het land voor een betere cao. Alleen in de grote steden en in ekele regio's rijden wel streekbussen, aangezien daar andere cao's gelden.

Afgelopen weekeinde riepen de busbedrijven de bonden op de staking op te schorten, maar de bonden legden die oproep naast zich neer.

De acties zijn het gevolg van het vastlopen van cao-onderhandelingen in april van dit jaar. De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Werkgevers zeggen daar geen geld voor te hebben, onder andere door de hoge brandstofprijzen.

Overbrugging

Oud-minister Klaas de Vries, die de situatie op verzoek van bonden en werkgevers analiseerde, stelde vrijdag voor te komen tot een 'overbruggings-cao'. Tijdens de looptijd daarvan zouden de werkgevers, vakbonden en de overheid samen naar de problemen in de sector moeten kijken.

De Vries vindt dat de overheid de regie moet nemen in het conflict.

Groningen

In Groningen zal dinsdagmiddag het kort geding dat de provincie Groningen en reizigersvereniging ROVER hebben aangespannen tegen vervoersbedrijf Arriva en de vervoersbonden plaatsvinden.

De provincie wil via de rechter de stakingen in het streekvervoer verbieden en verwacht dat andere provincies zich zullen aansluiten bij het kort geding.

Groningen wil met het geding bereiken dat er in de spits weer bussen gaan rijden. "Als provincie vinden we dat de algehele stakingen zoals die nu plaatsvinden scholieren en ouderen onevenredig benadelen", aldus een woordvoerster.

"Wij handelen dus in het maatschappelijk belang en voelen ons hierin gesteund door de MBO-raad en het Interprovinciaal Overleg (IPO)."