ZEIST - Het ingelegde vermogen van Triodos Groenfonds is het afgelopen halfjaar weliswaar 11 procent toegenomen tot bijna 200 miljoen euro, maar het ziet er niet naar uit dat de groei zich de komende periode voortzet.

De groei zal voorlopig zeer beperkt zijn door de kabinetsplannen om de belastingvoordelen op groen beleggen minder voordelig te maken. Dat heeft fondsmanager B. Rüter vrijdag gezegd bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

"We hebben al vele aanvragen moeten afwijzen"

Het Triodos Groenfonds leent veel geld uit aan biologische boeren en windparken. Nu er geen extra geld meer binnenkomt, heeft dat direct effect op deze activiteiten. "Toen het kabinetsplan in juli bekend werd, zijn we direct gestopt met de uitgifte van nieuwe leningen", aldus Rüter. "We hebben al vele aanvragen moeten afwijzen."

Veel projecten niet meer rendabel door kabinet

Als het Groenfonds weer geld zou uitlenen, zal het projecten veel strenger beoordelen. Veel groene projecten worden namelijk minder rendabel als de kabinetsvoorstellen doorgaan. Rüter noemt de geplande windmolenparken op zee, die groene stroom zouden moeten opleveren. "Zonder allerlei belastingvoordelen hebben die extra kosten. Jammer, want windmolens helpen Nederland om de milieudoelen te halen. Nu liggen we nogal achter."

Rüter weet van andere groenfondsen die leningen willen terugvragen of het rentepercentage verhogen. Die groene projecten zouden daardoor in problemen kunnen komen, verwacht de manager.

Koers sterk gedaald

Het beurgenoteerde Triodos Groenfonds heeft vanwege de kabinetsplannen de waarde van haar beleggingen in juli al moet 3 procent moeten verlagen. De koers van de verhandelbare aandelen is in anderhalve maand geduikeld van 55 naar 47 euro. Bovendien ligt er een aanbod van 52 aandeelhouders die af willen van 0,5 miljoen euro aan aandelen op naam.

De futloze toekomst van het groenfonds raakt het moederbedrijf Triodos Bank overigens nauwelijks, aldus directeur F. de Clerck van Triodos Bank. De bank heeft nog andere fondsen (voor culturele en sociale projecten) en is actief in drie andere landen.

Toch doet Triodos doet er alles aan om het kabinet nog voor prinsjesdag op andere gedachten te brengen. De bank heeft een alternatief plan bedacht. Daarbij worden niet alle groene projecten ontmoedigd, maar slechts een categorie. Een KPMG-rapport daarover wordt over twee weken gepresenteerd.