AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben donderdag de ochtendhandel hoger afgesloten. De AEX-index van de beurs in Amsterdam, die woensdag voor het eerst sinds vierenhalve maand boven de 300 punten uitkwam, stond tegen het middaguur op 306,15 punten, een winst met 4,37 punten ofwel 1,4 procent.

Beursstemming (video): Plussen door mogelijke renteverlaging FED.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Winstwaarschuwing Nutreco.
Heijmans gaat de groeidoelstellingen heroverwegen. Industriële productie en detailhandelsomzet stijgen.

Ook de koersgemiddelden in Parijs, Londen en Frankfurt lieten duidelijke plussen zien. De DAX-index in Frankfurt brak zelfs door de grens van 3200 om daarna weer iets terug te zakken. Toch stond er aan het einde van de ochtend een fraaie plus van 2 procent op de borden. In Parijs en Londen waren de indices met stijgingen van respectievelijk 1,1 en 0,8 procent minder groot.

Inspiratie werd vooral gevonden in de goede gang van zaken op de Amerikaanse effectenbeurzen. Daar bleven de beleggers kooplustig ondanks een winstwaarschuwing van Texas Instruments, met hogere indices als gevolg. Het sentiment bleef positief, ook nadat de Europese Centrale Bank (ECB) in de loop van de donderdagochtend met neerwaarts bijgestelde groeiprognoses voor de eurozone-landen naar buiten was gekomen.

De AEX werd donderdagochtend vooral getrokken door de financiële waarden. De grootste stijger was verzekeraar Aegon, met een plus van 5,7 procent. Branchegenoot ING volgde met een stijging van 4,3 procent. Fortis koerste 2,4 procent hoger. ABN Amro bleef achter. De bank stond op vrijwel dezelfde slotstand van woensdag.

De hoofdindex telde aan het einde van de ochtendhandel een achttal verliezers, waaronder het met Hutchison Whampoa in een juridische strijd verwikkelde KPN. Het telecomconcern stond 1,4 procent lager. Wolters Kluwers was de sterkste daler, nadat het woensdag was geëindigd als de grootste stijger. Winstnemingen zetten het aandeel van de uitgever op een koersverlies van 1,5 procent.

Midkap

In de MidKap-index van middelgrote fondsen was Nutreco de gedoodverfde verliezer nadat het voedingsconcern voorbeurs een winstwaarschuwing had gegeven. Het aandeel stond 4,9 procent lager. Desondanks wist de graadmeter overeind te blijven, met een plus van ,7 procent op 293,27 punten.

Elders in Europa waren het net als in Amsterdam de financials die in trek waren. Ook de autofabrikanten hadden geen reden tot klagen. DaimlerChrysler en Volkswagen zagen hun koersen met ruim 3 procent stijgen, bij Renault en Peugeot was het niet veel anders.

Een andere belangrijke stijger was de Franse supermarktketen Carrefour, dat zijn positie in Colombia heeft versterkt door enkele overnames. Het aandeel steeg 3,4 procent. Lafarge, producent van bouwmaterialen, ging het minder goed af. De aandelen van het Franse bedrijf werden massaal in de verkoop, waardoor de koers 6 procent daalde. Lafarde is van plan om zelf voor 1,9 miljard euro nieuwe aandelen uit te geven. Met de opbrengst wil het zijn schulden verminderen en overnames financieren.

Euro

Op de valutamarkt liet de euro eerst een stijging zien ten opzichte van de dollar. Dat kwam niet geheel onverwacht. Analisten sluiten niet uit dat de Fed de rente later deze maand opnieuw verlaagt om zo Amerikaanse economie te stimuleren. Daardoor kan de koers van de dollar dalen ten opzichte van de euro. De Europese munt piekte op 1,1790 dollar, maar zakte daarna terug naar 1,1740. De slotstand van woensdag was 1,1750 dollar. In ponden zakte de euro van 0,7045 naar 0,7020.