DEN BOSCH - Steeds meer mensen laten hun huishouden doen door een gesubsidieerde witte werkster. Dit komt door een versoepeling van de regeling Schoonmaakdiensten Voor Particulieren (SVP). Dat heeft de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) donderdag gezegd.

Volgens E. Roozen, woordvoerder van OSB, waren er eind vorig jaar duizend huishoudelijke hulpen via de SVP-regeling aan het werk. Op de helft van de inventarisatie over het eerste kwartaal van dit jaar telt de organisatie al 850 witte werksters. Roozen gaf geen voorspelling voor het totaal aantal arbeidscontracten in de eerste drie maanden.

Op 1 januari is het aantal uren dat een witte werkster minimaal moet werken om subsidie te krijgen verlaagd van vijftien naar twaalf uur. Ook hoeven zij minder lang werkloos te zijn om voor de regeling in aanmerking te komen. Hierdoor is volgens de OSB het aantal potentiële SVP-medewerkers flink gegroeid.

Volgens de OSB heeft de groeiende werkloosheid als gevolg van de recessie bijgedragen aan de stijging van het aantal mensen dat als witte werkster aan de slag wil. De vraag naar huishoudelijke hulpen blijft volgens de organisatie ondanks de recessie onverminderd hoog.

De SVP is in 1998 door de overheid in het leven geroepen om langdurig werklozen aan een reguliere baan te helpen en om zwart werk in de huishoudelijke hulp tegen te gaan. Daarnaast heeft een witte werkster in tegenstelling tot iemand die zwart werkt onder andere recht op vakantiedagen, ziekengeld en pensioenopbouw.