DEN HAAG - De vakbonden vinden de analyse van Klaas de Vries helder. FNV Bondgenoten roept de overheid op "de handschoen snel op te pakken". Het CNV schaart zich achter De Vries en wil ook dat er snel een 'overbruggings-cao' wordt afgesloten.

Wyb Kusters (CNV BedrijvenBond) kan zich vinden in de vaststelling dat de marktwerking te wensen overlaat. "Verder blijkt dat de rijksoverheid en provincies grote steken laten vallen. Het ontbreekt volgens De Vries aan regie. Wij delen die mening. Deze marktwerking deugt niet."

Dat vindt ook Janny Koppens (FNV Bondgenoten). "Het rapport toont aan dat het cao-conflict in het streekvervoer geen standaard-cao-conflict is, omdat een derde partij een grote rol speelt."

Overheid

De overheid zou volgens De Vries een overbruggingsperiode kunnen faciliteren. Daarom roep ik de overheid hierbij op die handschoen snel op te pakken, in het belang van de sector, chauffeurs en reizigers."

Wat betreft Koppens kan er een eenjarige cao komen. "In de tijd dat die er ligt, kan er dan één cao komen voor de gebieden waar het openbaar vervoer is aanbesteed. Als staatssecretaris Tineke Huizinga die handschoen oppakt, zitten we wat mij betreft morgen al om de tafel."

CNV

Haar CNV-collega Kusters sluit zich ook aan bij de aanbeveling in het rapport."We willen nu snel met de werkgevers praten om een overbruggings-cao af te sluiten die marktconform is."

"Vervolgens dienen we samen met werkgevers, overheid en provincies aan de slag te gaan om de in het rapport geschetste problemen aan te pakken."