FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn groeiprognoses voor de twaalf landen van de eurozone donderdag verlaagd. De bank ging er in december vorig jaar nog vanuit dat de economie dit jaar 1,1 tot 2,1 procent zou groeien. In de nieuwe raming verwacht de ECB een groei van 0,4 tot 1 procent.

Bekijk video: Dollar stijgt binnenkort in waarde

De ECB hanteert in zijn groeiramingen een boven- en een benedengrens. Ook volgend jaar zal de groei lager zijn dan eerst werd verwacht. De ECB gaat er nu vanuit dat de groei 1,1 tot 2,1 procent zal bedragen. Eerst ging de bank van 1,9 tot 2,9 procent.

De bank voorziet dat de inflatie in 2004 afneemt naar tussen de ,7 en 1,9 procent. Eerder werd uitgegaan van een bandbreedte van 1 tot 2,2 procent. Dit jaar zal de geldontwaarding tussen de 1,8 en ,2 procent liggen. In de eerdere prognose was dat 1,3 tot 2,3 procent.

De cijfers van de ECB staan in haar donderdag gepubliceerde maandoverzicht. De vooruitzichten dienen als steun voor de nationale regeringen bij hun anti-inflatiebeleid. Ook de vorige ramingen waren al neerwaarts bijgesteld.