AMERSFOORT - Nutreco schrapt driehonderd arbeidsplaatsen in de zalmverwerking in Noorwegen en Schotland. In Noorwegen vervallen banen door de sluiting van twee fabrieken. In Schotland gaat een van de twee locaties waar vis wordt verwerkt dicht met gevolgen voor 82 banen.

Dat heeft het voedingsconcern donderdag meegedeeld. De continu lage zalmprijzen, vooral in Europa, en de aanhoudende gevolgen van vogelpest hebben een negatief effect op het halfjaarresultaat, dat augustus naar buiten komt.

Het uitblijven van herstel van de zalmprijzen maakt ook een extra afschrijving noodzakelijk op de goodwill van de overname van Hydro Seafood in 2000. Deze aankoop voor ruim 450 miljoen euro maakte het bedrijf in een klap tot grootste zalmkweker ter wereld.

In februari maakte Nutreco al duidelijk dat een extra buitengewone last nodig zou zijn als de prijzen laag bleven. Per eind vorig jaar bedroeg de geactiveerde goodwill 150 miljoen euro. Volgens Nutreco tast deze afschrijving de balanspositie niet aan.

De uitbraak van vogelpest in Nederland en België heeft Nutreco meer geraakt dan verwacht. Op het halfjaarresultaat zal dat als negatief effect rond de 15 miljoen euro hebben. In april ging het bedrijf nog uit van tussen de 5 en 10 miljoen. Hoewel er sinds een week of vier geen nieuwe gevallen zijn gerapporteerd, houdt Nutreco er rekening mee dat aanvoer en aanbod er nog maandenlang door worden beïnvloed. Dat heeft weer gevolgen voor de verwerkingsbedrijven in de Benelux.

De fokkerijactiviteiten kunnen zelfs nog langer nadeel ondervinden van de vogelpest. Nutreco heeft met Euribrid een internationaal opererend onderdeel dat voor herstel afhankelijk is van het opnieuw openstellen van de grenzen van importlanden. Voor de langere termijn is een voorspelling over de effecten dan ook moeilijk.