UTRECHT - De Europese consument heeft nog veel te weinig vertrouwen in de Europese markt. Slechts 6 procent van de Europeanen koopt producten in een ander EU-land.

Volgens Eurocommissaris Consumentenzaken Meglena Kuneva komt dat voor een heel klein deel door de taalverschillen, maar vooral door een gebrek aan vertrouwen. Om dat te veranderen is een netwerk van Europese Consumenten Centra (ECC) opgericht. Kuneva opende donderdag het Nederlandse ECC in Utrecht.

Volgens Kuneva zou bijna de helft van de Europese burgers wel over de grens willen kopen, maar durven ze het niet. Het netwerk van ECC's moet daar verandering in brengen. Bij het ECC kan de consument terecht voor vragen, maar ook voor klachten.

Bemiddeling

Vooralsnog heeft het ECC geen stok achter de deur in de vorm van boetes, maar met bemiddeling zeggen ze een heel eind te komen. "We hebben al gemerkt dat het werkt, wanneer een organisatie als het ECC verhaal gaat halen bij een verkoper, komt die al snel over de brug", zegt Kuneva.

De ECC's zijn er vooral om de consument het gevoel te geven dat die er niet alleen voor staat en met die steun in de rug bereid is wel aankopen over de grens te doen. "Dat is goed voor de economie dus uiteindelijk voor ons allemaal." De Eurocommissaris vindt het vreemd dat de consument geen enkel probleem heeft met aankopen doen via ebay, of in het geval van Nederland via Marktplaats.

"Dat is toch vreemd? Consumenten vertrouwen andere consumenten wel maar de Europese winkelier niet." Deels steekt ze de hand ook in eigen boezem. "De Europese Unie heeft zich veel gericht op de industrie, zo zijn we tenslotte ook begonnen. Nu moet de burger ofwel de consument leidend zijn."

Alle landen van de EU en IJsland en Noorwegen hebben een vestiging van het ECC, dat een initiatief is van de Europese Commissie en de verschillende lidstaten. In Nederland wordt het project financieel ondersteund door het ministerie van Justitie en is het ondergebracht bij het Juridisch Loket.