ROTTERDAM - De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar bij controles op illegale arbeid minder overtredingen aangetroffen dan in de jaren ervoor.

Volgens het jaarverslag werpt de aanpak van illegaal werk vruchten af. Het aantal overtredingen daalde van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005 naar 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007.

Vrij verkeer

Voor een deel komt dit door het vrije verkeer van werknemers in de Europese Unie, waardoor onder meer Polen hier legaal kunnen werken. Strenge controles en hoge boetes spelen ook een rol.

Zo is ook in de Chinese horeca de illegale arbeid afgenomen. Fraudeerde in 2005 bij controles nog de helft, vorig jaar was dit 29 procent. In de land- en tuinbouw daalde het percentage naar 13.

Boetes

In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor 49 miljoen euro aan boetes uit wegens illegale arbeid.

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar speciaal gelet op onderbetaling en stuitte op 75 vermoedelijke overtredingen.

Controles

Dit jaar vinden speciale controles plaats bij bedrijven waar veel mensen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie werken, zoals Polen. Daarvoor gaan dit jaar 24 inspecteurs extra op pad.

De inspectie schreef vorig jaar ook voor 6 miljoen aan boetes uit wegens tekortkomingen in de arbeidsomstandigheden. Het aantal aangetroffen overtredingen ligt op 55 procent en is al jaren stabiel.

Ongelukken

De Arbeidsinspectie kreeg vorig jaar 2300 meldingen van ernstige ongelukken op het werk, tegenover 2100 een jaar eerder. Vooral jonge mensen en uitzendkrachten lopen een hoog risico.

De kans op een ongeluk is het grootst in de bouw. In de vervoerssector is de kans op een ongeluk toegenomen; vooral bij het laden en lossen gaat het fout.

Gevaarlijke stoffen

Vorig jaar kwamen bij dertig incidenten in de chemische industrie gevaarlijke stoffen vrij. Onvoldoende onderhoud is een belangrijke oorzaak en ook daarop controleert de Arbeidsinspectie dit jaar.