UTRECHT - De stakende buschauffeurs zijn vastberaden. Dat zegt Wim de Rooij, bestuurder bij FNV Bondgenoten.

Duizenden busbestuurders kwamen donderdagmiddag bijeen op het Jaarbeursplein in Utrecht. Gehuld in actiehesje en met fluitjes voerden ze actie voor een betere cao.

FNV Bondgenoten is tevreden over de opkomst naar de manifestatie in Utrecht. "Wij hebben ongeveer 4500 mensen geteld.''

Vernederd

Volgens De Rooij voelen veel chauffeurs zich vernederd door hun werkgever. "De buschauffeurs houden de actie vol, al moet het drie maanden duren.'' De Rooij zegt dat voor veel actievoerders 'Geen cao, niet rijden' een mantra is geworden.

Tijdens de manifestatie werden de actievoerders toegesproken vanaf een vrachtwagen door vertegenwoordigers van verschillende vakbonden.

Reizigers

Gerald Maenen van FNV Bondgenoten richtte zich niet alleen tot de stakers. "Reizigers, we staan hier niet om lol te trappen. Wij staan hier voor uw openbaar vervoer.''

Luidkeels zongen de actievoerders een speciaal geschreven strijdlied 'Door de plee' mee. De stakers vinden alle cao-voorstellen tot nu toe 'kwalitatief uitermate teleurstellend'.

Actie

De busbestuurders voeren al sinds april actie en hebben nu voor de vijfde achtereenvolgende dag het werk neergelegd. Daardoor rijden er geen bussen in het streekvervoer.