UTRECHT - Economen van de Rabobank verwachten dat de structurele groei van de Nederlandse economie de komende jaren afzwakt. Wel zal de Nederlandse economie het zowel in 2008 als in 2009 beter doen dan de andere landen in de eurozone.

Dit staat in het donderdag gepubliceerde Economisch Kwartaalbericht van de bank.

De Verenigde Staten zijn volgens de bank in het eerste kwartaal van dit jaar in een recessie terechtgekomen. Dit heeft effect op de groei in de eurozone, die terugvalt tot 1,75 procent.

Niveau

De reden dat de groei in Nederland op niveau blijft, is volgens Rabobank vooral te danken aan sterke groei in de tweede helft van 2007.

Voor 2008 verwachten zij een groeipercentage van 2,5 procent en boven de 2 procent zal blijven in 2009. In 2006 en 2007 steeg het Nederlandse bruto binnenlands product nog met 3 respectievelijk 3,5 procent.

Inflatie

De economen signaleren dat wereldwijd de inflatie oploopt als gevolg van stijgende voedsel- en energieprijzen. Tot nu toe is Nederland ontsnapt aan grote prijsstijgingen, maar de bank denkt dat dit de komende maanden gaat veranderen.

"Het gevaar dat een opwaartse druk op de lonen en daarmee verdere inflatiedruk ontstaat, is levensgroot aanwezig."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte donderdag bekend dat de inflatie in Nederland in mei 2,3 procent bedroeg. Dit is het hoogste niveau sinds maart 2003.