AMERSFOORT - Reizigersvereniging Rover vindt het welletjes en stapt naar de rechter wegens de staking in het streekvervoer.

Afhankelijk van het verdere verloop van de zondag begonnen staking onder buschauffeurs, zou het kort geding begin volgende week kunnen dienen, meldt Rover donderdag.

Busreizigers worden volgens Rover onevenredig gedupeerd door de acties. Vandaar dat de belangenvereniging nu via de rechter wil proberen te bewerkstelligen dat het busvervoer wordt hervat.

Sterker

"Iedereen roept 'we zouden eigenlijk naar de rechter moeten stappen'. Wij doen het. Omdat je samen nu eenmaal sterker staat, zoeken we samenwerking met ouderenbonden, overheden en organisaties voor studenten en scholieren", licht woordvoerder Rikus Spithorst van Rover toe.

Eis

Sinds begin april de onderhandelingen over de nieuwe cao vastliepen, voeren boze chauffeurs acties om hun eis voor meer loon kracht bij te zetten. Het conflict zit echter volgens zowel werkgevers als vakbonden nog muurvast.

Mengen

"Rover wil zich niet inhoudelijk mengen in het conflict", benadrukt Spithorst. Maar het zit de belangenvereniging dwars dat de vakbonden niets willen weten van een bemiddelaar, maar met de staking wel het streekvervoer voor onbepaalde tijd hebben 'lamgelegd'.

"Daarmee wordt de samenleving onevenredig geschaad", meent Rover.

Utrecht

Op het Jaarbeursplein in Utrecht hebben zich donderdagmiddag honderden buschaffeurs verzameld om een betere cao te eisen.

Tijdens de manifestatie worden de actievoerders toegesproken door vertegenwoordigers van de vakbonden.