AMSTERDAM - Justitie heeft meerdere mensen laten oppakken voor een miljoenenfraude in de thuiszorg. Oud-topman Bart V. van thuiszorgorganisatie Icare uit Meppel heeft twee weken vastgezeten op verdenking van fraude met aandelen.

Hij zou ruim 1,3 miljoen euro in zijn eigen zak hebben gestoken. Dat meldt actualiteitenrubriek Nova woensdagavond.

Plan

De verdachte zou samen met enkele anderen een plan hebben bedacht om geld voor de thuiszorg in eigen zak te steken. Zo verkocht hij volgens een geheim rapport van verzekeraar Achmea het dochterbedrijf van Icare Thuiszorg Perfect voor één gulden aan een vrouwelijke kennis, bericht Nova.

Die verkocht het later door voor zeven miljoen euro aan uitzendbedrijf Randstad. De winst ging in haar privé-bv en zou zijn verdeeld onder de bedenkers van het plan. Ook deze medeverdachte heeft twee weken vastgezeten.

Verder bleek volgens Nova uit het Achmea-rapport dat de echtgenote van V. en een directielid van Icare op de loonlijst stonden bij Thuiszorg Perfect. Ze verrichtten geen werkzaamheden voor dat bedrijf.

Onderzoek

Het Functioneel Parket van justitie dat zich bezighoudt met fraudezaken laat aan Nova weten dat het samen met de Fiod bezig is met een groot onderzoek in de sector thuiszorg.

"Het gaat om fraude met aandelen en transacties die te maken hebben met de stichting De Thuiszorg Icare. Een paar van de verdachten was lid van het bestuur van Icare of van dochtermaatschappijen. Ook personen buiten Icare zijn betrokken bij deze transacties en zijn verdachte."

Icare zelf is volgens justitie geen verdachte maar wel mogelijk een slachtoffer.