AMSTERDAM - Vervoersbedrijf Arriva wil geen bussen meer laten rijden in Zuidoost-Friesland. De huidige vervoerder in het gebied heeft de provincie laten weten zich niet in te schrijven voor een nieuwe periode, die 1 augustus ingaat.

De redenen hiervoor zijn onder meer de onzekerheid over de brandstofprijzen en de kosten van de nieuwe cao voor het openbaar vervoer die op stapel staat. Dat maakte het vervoersbedrijf woensdag bekend.

Hoofdkantoor

Het hoofdkantoor van Arriva Nederland staat in Heerenveen. Met de keuze om het vervoer in de regio uit handen te geven, komt het kantoor buiten het vervoersgebied te staan.

Het bedrijf ziet echter te veel beren op de weg om aan de eisen van de provincie te kunnen voeldoen. De treinen van Arriva blijven er wel rijden.

Friesland

De provincie Friesland reageert verontwaardigd.

"Arriva schuift problemen die landelijk opgelost moeten worden op ons provinciaal bordje", zegt een woordvoerder. De termijn voor bedrijven om zich in te schrijven voor het vervoer in Zuidoost-Friesland is gesloten.

Qbuzz

"Qbuzz, een nieuwe speler op de openbaar vervoersmarkt, heeft zich als enige ingeschreven. We moeten nog uitzoeken of deze inhoudelijk aan onze eisen voldoet."

"We staan te popelen om te beginnen", reageerde Leon Struijk, die samen met Rob van Holten de directie vormt van Qbuzz, woensdagavond tegenover het ANP.

"Maar we willen niet te vroeg juichen; er moet nog het een en ander gebeuren voordat het zo ver is. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de provincie inderdaad met ons in zee gaat."

Qbuzz heeft op dit moment nog een zeer bescheiden omvang. Naast de beide directeuren werken er slechts twee anderen op het kantoor van het bedrijf in Amersfoort.

Dat gaat veranderen als het bedrijf ov-concessies in de wacht sleept. "Het zijn spannende tijden voor ons", aldus Struijk. "Als we het contract in Friesland krijgen, zijn wij heel erg gelukkig. We gaan dan vanaf 14 december bussen laten rijden, het echte werk."