AMSTERDAM - Amerikaanse miljonairs hebben vorig jaar voor het eerst in jaren hun vermogen zien krimpen. In 2002 daalde het totale vermogen met 2,1 procent tot naar schatting 7400 miljard dollar. Bovendien nam ook het aantal Amerikanen met een vermogen van meer dan een miljoen dollar af. In Nederland bleef het aantal miljonairs gelijk.

Dat blijkt uit een rapport van de zakenbank Merrill Lynch en het adviesbureau Cap Gemini Ernst & Young. Beide ondernemingen schatten jaarlijks aan de hand van enkele macro-economische factoren wereldwijd het aantal miljonairs en de toename van hun vermogen. Belangrijke indicatoren zijn daarbij de economische groei van een land, de spaarquote (het deel van het inkomen dat wordt gespaard) en de stand van de effectenbeurzen.

In totaal hadden in 2002 naar schatting 145.000 Nederlanders een vermogen van meer dan een miljoen dollar, evenveel als het jaar daarvoor. Het totale vermogen van deze rijken bleef gelijk. Nederland valt daarmee in Europa uit de toon. In de hele regio steeg het aantal miljonairs met 3,9 procent naar 2,6 miljoen. Hun rijkdom groeide met 4,8 procent tot 8800 miljard dollar. Wereldwijd kregen de rijksten er 3,6 procent bij.

Miljonairs hebben in dit onderzoek meer dan 1 miljoen dollar, exclusief hun eigen woning. Dat de dollar in 2002 flink terrein verloor ten opzichte van de euro maakte Europa vanzelf rijker dan de Verenigde Staten, maar dat was niet de doorslaggevende factor. "Zonder dat effect groeide het Europese vermogen ook", stelt F. Beumer van Cap Gemini.