DOHA - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft woensdag op een ministersvergadering in Doha besloten haar productieplafond voorlopig te handhaven op 25,4 miljoen vaten (van liter) per dag. Dat is vernomen van afgevaardigden.

Het besluit viel tijdens een eerste besloten overlegronde. De ministers zullen de overeenkomst later op de dag officieel beklinken op een tweede bijeenkomst.

De OPEC hanteert een marge voor de prijs van haar ruwe olie van tot 28 dollar per vat. Op het ogenblik liggen de noteringen aan de bovenkant van die bandbreedte. Het is waarschijnlijk dat een daling optreedt naarmate de export van lidstaat Irak weer op gang komt. Dat zou aanleiding kunnen zijn voor een beperking van de productie.

Met het oog op de wijziging in de marktsituatie die Irak op korte termijn kan veroorzaken, vindt op 31 juli een extra ministersvergadering plaats in Wenen, waar het hoofdkantoor van de OPEC staat. De eerstvolgende reguliere bijeenkomst staat op de agenda voor 24 september.