AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa blijven goed op stoom. Nadat zij dinsdag al overwegend de wind in de zeilen hielden, keken ze ook woensdag omhoog. Ze worden geschraagd door een optimistisch Wall Street en gedragen door een verbeterende stemming.

Beursstemming (video): AEX-Index door 300 puntengrens.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): KPN aangeklaagd door Hutschinson.
Numico krijgt een lening van 1,25 miljard dollar en Crucell sluit een licentieovereenkomst.

In Amsterdam was de belangrijkste graadmeter, de AEX-index, aan het eind van de ochtend met een winst van 6,11 punten ofwel 2 procent voorbij de 300 punten geklommen naar 300,70. Ook vorige week werd die grens al doorbroken, maar toen bleek de horde een minuut later weer te hoog.

De andere beurzen in Europa deden het wat minder goed. In Londen was de FTSE-index tegen het middaguur 1,1 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 0,9 procent en de DAX-index in Frankfurt ,8 procent.

Vooral de financiële instellingen profiteren van het betere beursklimaat. "De handel lijkt weer wat op gang te komen", concludeerde een handelaar voorzichtig. Dat merkte om te beginnen effectenhandelaar Van der Moolen, die bovenaan de AEX-index prijkte met 6,7 procent in de plus bij een koers van 12,74 euro. Aegon, ING, Fortis en in mindere mate ook ABN Amro hielden de borst vooruit. Aegon pakte 5,2 procent op 8,77 euro, ING 3,7 procent op ,24 euro, Fortis 2,9 procent bij een koers van 15,13 euro en ABN Amro 0,65 procent bij 17,12 euro.

De koers van Numico profiteerde met een stijging van 5,3 procent naar 13,55 euro van een gunstige miljardenlening waarmee het voedingsconcern duidelijkheid heeft over de financiële situatie. Na de verkoop van vitaminedochter Rexall Sundown is nu ook de hoofdpijn bezorgende schuldkwestie opgelost. Beleggers waarderen die duidelijkheid en nemen de lage prijs voor de vitamines op de koop toe.

Crucell

Bij de lokale fondsen spoot de koers van Crucell met 35 procent omhoog naar 3,20 euro dankzij de ontwikkeling van een vaccin tegen het soms dodelijke West-Nijlvirus. Dat virus heeft vooral in de Verenigde Staten en in Canada toegeslagen en de Amerikaanse overheid wacht met angst en beven verdere verspreiding af. De Leidse biotechnici hebben al succes bij ganzen.

De stemming op de Europese beurzen werd mede bepaald door de Finse mobieltjesfabrikant Nokia, die vasthoudt aan zijn groeiramingen. Ondanks een lagere waardering door zakenbank Merrill Lynch steeg het aandeel Nokia 1,6 procent. Concurrent Ericsson klom ,7 procent.

Er was ook nieuws uit de financiële wereld. De verzekeringspoot van Credit Suisse, Winterthur, verkoopt het onderdeel Churchill aan Royal Bank of Scotland voor 1,1 miljard pond (1,6 miljard euro). Beide bedrijven profiteerden op de beurs van het nieuws. Ook andere 'financials' zaten in de lift.

Euro

Op de valutamarkt ging de euro omhoog. De Europese munteenheid noteerde 1,1710 dollar tegen een slotstand van 1,1675 op dinsdag. Ten opzichte van het Britse pond zakte de euro van 0,7075 naar ,7040 pond.