AMSTERDAM - Op bijna 70 procent (36 stuks) van 53 marktkramen in verschillende grote steden worden legbatterijeieren verkocht.

Op 23 van deze kramen werd er door de kooplieden over gelogen. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Wakker Dier.

Op 23 kramen vertelden de marktkooplieden die nog legbatterijeieren verkopen, dat de kippen los kunnen scharrelen of zelfs buiten lopen. In werkelijkheid zitten ze in hokken met nauwelijks leefruimte.

Geheime camera

Wakker Dier filmde de marktkooplui met een geheime camera. Volgens de stichting vertelden ze de klant dingen als 'Deze lopen 's middags buiten', 'Legbatterijen bestaan niet meer in Nederland', 'Deze komen van scharrelkippen, zeker weten' en 'Dit zijn scharreleieren, want er staat kippenboerderij op het doosje'. Via de code op het ei achterhaalde Wakker Dier dat het om eieren uit de legbatterij gaat.

Wakker Dier onderzocht de eierverkoop op dagmarkten in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Amersfoort, Zwolle, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.

Scharreleieren

Op 22 van de 53 onderzochte marktkramen werden scharreleieren verkocht. Op tien van deze 22 marktkramen (45 procent) werd gesuggereerd dat scharrelkippen buiten lopen. Volgens Wakker Dier klopt dat niet.

"Scharrelkippen komen nooit buiten. Ze lopen los in een schuur. Vrije-uitloopeieren, graseieren en biologische eieren komen van kippen die naar buiten mogen."

Volgens Wakker Dier heeft een kip in de legbatterij minder dan een A4'tje leefruimte (550 vierkante centimeter).