WILMINGTON - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) sluit vier fabrieken waar benzine slurpende SUV's worden gebouwd.

Dat maakte het concern dinsdag bekend. Het wil zo inspelen op de scherpe stijging van de brandstofprijzen.

"De gestegen brandstofprijzen hebben autobezitters eerder uit hun energie slurpende auto's verjaagd dan verwacht", zegt topman Wagoner van GM. Het bedrijf gaat ook de productie van de luxe terreinwagen Hummer kritisch tegen het licht houden.

Met de koerswijziging hoopt GM de daling van zijn marktaandeel te stoppen. Het concern zei niet hoe veel banen de reorganisatie kost en welke kostenbesparingen het verwacht.

Sluiting

Met de koerswijziging De vestigingen die worden gesloten, liggen in de staten Wisconsin, Ohio en Ontario in buurland Canada. De sluiting vindt voor het einde van 2010 plaats.

Volgens Wagoner is het "niet waarschijnlijk" dat de fabrieken in de toekomst nog worden heropend voor de productie van lichtere auto's. Wel vergroot GM de capaciteit van enkele andere fabrieken, onder meer in Michigan, om meer kleinere personenauto's af te kunnen leveren.

Maatregelen

Concurrent Ford besloot onlangs de productie van vrachtwagens naar beneden te brengen, maar ging niet over tot de sluiting van hele fabrieken. De maatregelen van GM gingen verder dan analisten hadden verwacht.

Beleggers reageerden positief op de koerswijziging van General Motors. Het aandeel kreeg er aan het begin van de handel op Wall Street dinsdag 3,6 procent bij.