PEKING - De wederopbouw na de zware aardbeving in China gaat de komende drie jaar meer dan 500 miljard yuan (46,3 miljard euro) kosten. De herstelwerkzaamheden zorgen wel voor een sterkere groei van de Chinese economie.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie van Deutsche Bank naar de verwoestende aardbeving in China op 12 mei. De beving in de zuidwestelijke provincie Sichuan kostte het leven aan bijna 70.000 mensen en heeft ongeveer vijf miljoen mensen dakloos gemaakt.

Het bedrijfsleven in het gebied liep door de beving meer dan 200 miljard yuan aan inkomsten mis. De Chinese overheid heeft een noodfonds opgezet van 70 miljard yuan om de opbouw van bruggen, wegen, huizen en gebouwen te financieren.

Ook stelde de regering tientallen miljarden yuan aan extra krediet beschikbaar aan getroffen bedrijven.

Grondstoffen

Door de extra vraag naar grondstoffen als cement, staal en glas en de diensten van bouwbedrijven en machinebouwers voor de wederopbouw van het gebied, zal de Chinese economie dit jaar sterker groeien dan eerder werd aangenomen, aldus Deutsche Bank.

De piek wat betreft bestedingen zal vooral te zien zijn tussen het einde van dit jaar en het voorjaar van volgend jaar.

Groeiverwachting

Deutsche Bank rekent nu voor 2008 op een groei van 10,7 procent tegen een eerdere groeiverwachting van 10 procent. Voor 2009 wordt uitgegaan van 9,7 procent groei, vergeleken met een eerdere prognose van 9,3 procent.

De bank baseert zich op vergelijkbare economische groeispurten die zich voordeden na aardbevingen in India, Iran, Taiwan, Pakistan en Turkije.

Beving

De beving die Sichuan trof, had een kracht van 7,9 op de schaal van Richter en is daarmee de zwaarste aardbeving in China in meer dan een halve eeuw.