LUXEMBURG - Ministers van Financiën van de EU-landen vinden dat Slowakije voldoet aan de criteria om de euro in te voeren. De ministers hebben dat dinsdag geconcludeerd bij EU-beraad.

EU-commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) gaf toe dat het geen makkelijk oordeel was. Sommigen vroegen zich af of de inflatie in Slowakije wel binnen de normen blijft. "We vragen de Slowaakse autoriteiten om de prijsstijgingen goed te bewaken en alle maatregelen te nemen om toename te voorkomen."

Als de EU-regeringsleiders en het Europees Parlement eind juni positief adviseren, nemen de ministers van Financiën 8 juli een definitief besluit.

Prijsstijgingen

Het voormalige Oostblokland wil de Europese eenheidsmunt in januari invoeren, hoewel veel van de 5,4 miljoen Slowaken vrezen voor prijsstijgingen door de euro. Slowakije wordt dan het zestiende EU-land met de euro. Ruim 325 miljoen Europeanen hebben dan de euro als hun wettig betaalmiddel.

Ontheffing

Doel is dat uiteindelijk alle EU-landen de munt invoeren. Alleen Denemarken en Groot-Brittannië hebben een officiële ontheffing gekregen. "We hebben nog een lange uitdagende weg te gaan voordat de euro is ingevoerd in alle EU-landen zonder ontheffing", zei Almunia.

Waarschijnlijk zijn Estland, Letland en Litouwen de volgende landen die aan de invoeringscriteria van het betreffende Verdrag van Maastricht voldoen.