DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) heeft de reputatie van het Instituut Financieel Onderzoek (IFO) onterecht ernstig beschadigd. Dat stelde voorzitter Evert Jan Lammers van het IFO maandagavond.

Het instituut doet in opdracht van Bos onderzoek naar de woekerpolissen, de beleggingsverzekeringen waar mogelijk hoge kosten aan verbonden zijn. Bos en de Tweede Kamer zitten met smart op de resultaten te wachten, maar inmiddels heeft de studie al verscheidene keren vertraging opgelopen.

Afgelopen week stelde Bos bovendien boos vast dat het conceptrapport van onvoldoende kwaliteit was. Hij heeft het IFO nog tot 13 juni gegeven om met een beter rapport te komen.

Informatie

Het IFO stelt dat er te weinig informatie beschikbaar was van verzekeraars om het onderzoek goed uit te kunnen voeren. "De door de minister gewekte verwachting dat polishouders de onderzoeksresultaten kunnen betrekken op de eigen polis, is niet haalbaar. Dit was en is bekend bij het ministerie", aldus Lammers.

Hij stelt dat er een belangrijk verschil bestaat tussen de informatie die IFO aan Bos heeft geleverd en de visie die de minister vervolgens naar de Kamer stuurde.

Volgens Lammers was het ministerie steeds op de hoogte van de moeilijkheden tijdens het onderzoek en de gevolgen van de door de verzekeraars bedongen geheimhouding.

Doelstellingen

Eind vorig moest het departement IFO volgens Lammers nog overtuigen om door te gaan, omdat de onderzoekers zagen dat de doelstellingen niet gehaald zouden worden.

Het recente conceptrapport was volgens hem slechts bedoeld voor een discussie over de voortgang van het onderzoek. "De stelling dat IFO een conceptrapport heeft uitgebracht strookt niet met de werkelijkheid."