UTRECHT/HILVERSUM - Voor de derde dag op rij leggen buschauffeurs dinsdag in grote delen van het land het werk neer. De werkgevers Connexxion, Arriva en Veolia kwamen maandagavond tevergeefs met een nieuw loonbod, het derde in ruim een maand tijd.

De buschauffeurs voeren al een maand lang actie. Ze zijn ontevreden over de opstelling van de werkgevers bij de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

De werkgevers bieden sinds maandagavond een structurele loonsverhoging van 5 procent over een periode van twee jaar (1-1-2008 tot en met 31-12-2009). Ook bieden ze in totaal 3 procent extra loon op incidentele basis.

Deze loonsverhoging kan structureel worden, als de deelnemers aan de cao-onderhandelingen het eens kunnen worden over een meer flexibele vorm van werken, een afkoopregeling voor atv-dagen en aangepaste roosters.

Vorig bod

Het vorige loonbod dateerde van half mei. Destijds boden de werkgevers 12 procent loonsverhoging over drie jaar en een dertiende maand voor de werknemers.

In ruil daarvoor moesten de chauffeurs hun doorbetaalde pauzes, zeventien atv-dagen en de huidige 0,65 procent eindejaarsuitkering inleveren.

Gemiste kans

De vakbonden reageerden maandagavond weinig enthousiast op het nieuwe loonbod. CNV-bestuurder Wyb Kusters sprak van "een ontzettende gemiste kans". Volgens hem bieden de werkgevers in de praktijk 5 procent loonsverhoging in twee jaar tijd.

"Daarnaast bieden ze nog 3 procent extra loon, gekoppeld aan voorwaarden, zoals flexibeler werken en het aanpassen van roosters. Als ze die voorwaarden niet hadden gesteld, en 8 procent structureel hadden geboden, dan waren wij direct bereid geweest om om de tafel te gaan zitten met de werkgevers".

Onvoldoende

FNV Bondgenoten noemde het nieuwe bod van de werkgevers onvoldoende. "Hiermee krijg je ons nog niet om tafel", zei FNV-bestuurder Janny Koppens.

"Maar het is een stapje vooruit, zullen we maar zeggen. Ik wil de werkgevers aanmoedigen om nog een paar van die stapjes te zetten."

De betrokken partijen stemden maandag wel in met de inzet van Klaas de Vries, als analist om de problemen in de sector in kaart te brengen. Vrijdag maakt de vroegere PvdA-minister zijn bevindingen bekend.