Volgens NS-directeur Noten laat een klein aantal machinisten en conducteurs bewust treinen niet op tijd vertrekken

UTRECHT - Verhalen over sabotage door een klein deel van het NS-personeel zijn "geloofwaardig". CNV-bestuurder W. Kusters heeft dit maandag gezegd in reactie op uitspraken van NS-directeur personeelzaken H. Noten.

Volgens Noten laat een klein aantal machinisten en conducteurs bewust treinen niet op tijd vertrekken. Die zouden dit doen om NS-topman Huisinga tot opstappen te dwingen.

"Ik hoor die verhalen de laatste maanden ook", reageerde Kusters. "Het zou gaan om 1 procent van het rijdend personeel. Gekoppeld aan de apathie in sommige regio's kan zoiets grote gevolgen hebben." In totaal bestaat het rijdend personeel bij de Nederlandse Spoorwegen volgens Kusters uit ongeveer 6000 medewerkers.

VVMC-bestuurder H. Vankan van het rijdend personeel vindt de uitlatingen juist "verbazingwekkend". "Want als er bij de NS gesaboteerd wordt, moeten leidinggevenden toch meteen ingrijpen."

Vankan betwist de beschuldiging van sabotage bij de NS ten zeerste. "Toen ik het hoorde viel ik haast van de bank. Ik vind de uitspraken van Noten heel onverstandig. Hij weet dat de arbeidsverhoudingen bij de Spoorwegen grondig verziekt zijn. Dan doe je deze uitspraken toch niet."

/DOSSIERDe NS