AMSTERDAM - Eerste Kamerlid Klaas de Vries gaat een analyse maken van het conflict in het streekvervoer. De vakbonden en de vervoersbedrijven Arriva, Connexxion en Veolia hebben hem gezamenlijk aangewezen als adviseur. De PvdA'er gaat zich niet bezig houden met de cao-onderhandelingen.

De vervoerders verwachten dat De Vries vrijdag met een rapportage komt. Tot die tijd levert de oud-minister geen commentaar, meldt de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) maandag. De Vries maakt een onafhankelijke analyse 'van het gesternte waaronder het streekvervoer functioneert'.

Bestuurder Wyb Kusters van de CNV Bedrijvenbond benadrukt dat De Vries er niet bij is gehaald om voor een snelle oplossing van het cao-conflict te zorgen. "Hij gaat onderzoek doen naar verschillende problemen in het streekvervoer.

Duidelijkheid

Die uiten zich onder meer in de stakingen waar we nu mee te maken hebben. De Vries gaat duidelijkheid geven wie waarover gaat." Als daar duidelijkheid over is, moet het uiteindelijk makkelijker worden het conflict uit te praten.

Bonden en vervoerders zijn verstrengeld in een cao-conflict. Sinds zondag ligt het streekvervoer in het grootste deel van Nederland plat voor onbepaalde tijd.

Flevoland

Provincie Flevoland wil geld terug van busmaatschappij Connexxion voor de niet-gereden ritten tijdens de stakingen in het busvervoer. Dat zei een woordvoerder van de provincie maandag.

Het busvervoer wordt vooraf bekostigd door de provincie en gedeputeerde Harry Dijksma van Flevoland wil dat de busmaatschappij de niet-geleverde ritten terugbetaalt.

Volgens de woordvoerder gaat het tot nu toe om enkele tonnen. "Als dit nog veertien dagen zo doorgaat, loopt het wel in bedragen met getallen met zeven cijfers."