UTRECHT - Ook maandag kunnen forenzen en scholieren in grote delen van het land niet met de streekbus reizen. De chauffeurs staken, waardoor de bussen sinds zondag de remise niet uitkwamen.

De chauffeurs van de streekbussen legden het werk voor onbepaalde tijd neer uit protest over de cao-onderhandelingen. Werkgevers en werknemers steggelen al weken en kwamen al die tijd eigenlijk geen stap dichter bij elkaar.

De staking volgde op eerdere acties van de chauffeurs. Om examenkandidaten niet extra in de stress te jagen, reden de bussen tijdens de examens op middelbare scholen in ieder geval nog in de ochtend- en avondspits. De staking treft echter wel examenkandidaten, namelijk die van het middelbaar beroepsonderwijs. Mbo-scholen bepalen namelijk zelf wanneer ze hun examens afnemen; het overgrote deel doet dit aan het eind van het schooljaar.

Boos

"Dit hebben we ons niet gerealiseerd", erkende FNV-bestuurder Janny Koppens eerder het ongemak voor de mbo-leerlingen. "Maar het verandert niets." De chauffeurs zijn volgens haar zo boos dat de actieplannen alleen veranderen als de werkgevers "alsnog over de brug komen".

Fiets

Leerlingen van bijvoorbeeld het ROC Midden Brabant moeten dus zelf een alternatief vinden. Ivan (17) en Kees (18) krijgen les aan het ROC in Tilburg. Normaal gesproken reizen ze met de streekbus, zoals ongeveer 20 tot 30 procent van de mbo-leerlingen. Ivan is afhankelijk van medestudenten met een auto. "In het ergste geval moet ik met de fiets, of een dagje missen als ik geen examen heb." Door zijn leeftijd heeft hij ook nog geen 'ov' en aan zijn busabonnement van 80 euro heeft hij nu niets.

Lopen

Kees uit Breda is net 18 jaar geworden: "Als de stakingen voorbij zijn, heb ik misschien mijn rijbewijs." Hij moet nu nog 's ochtends eerst op de fiets naar het station in Breda, vandaar met de trein naar Tilburg en dan nog een half uur lopen naar zijn school. "En dat twee keer op een dag. Mijn fiets mag in de spits niet mee in de trein en om nou een vouwfiets van een paar honderd euro te kopen voor de staking gaat me wat te ver."

Geblokkeerd

In Apeldoorn hebben ongeveer honderd stakende buschauffeurs maandagochtend het regiokantoor van Veolia geblokkeerd. Hierdoor is de verkeersleiding onbereikbaar en kunnen geen bussen uitrijden, heeft een woordvoerder van FNV Bondgenoten laten weten.