MEPPEL - Boze melkveehouders blokkeren zondag nog steeds het productie- en distributiecentrum voor dagverse zuivel van Friesland Foods in Nijkerk.

Zolang dat het geval is, kunnen we de supermarkten niet bevoorraden, meldt een woordvoerder van Friesland Foods zondag.

De blokkade begon vrijdagochtend. Het zuivelconcern kijkt naar mogelijkheden om er via een kort geding voor te zorgen dat de normale werkzaamheden kunnen worden hervat.

Protest

De melkveehouders van de Dutch Dairymen Board (DDB) protesteerden afgelopen week al verschillende keren tegen de in hun ogen te lage melkprijs en blokkeren sinds vrijdag een zuivelfabriek in Nijkerk.

Normaal gesproken wordt daar hun melk verwerkt en in de handel gebracht. Zaterdag volgden blokkades in Leeuwarden, Marum, Workum, Dronrijp, Gerkesklooster en Varsseveld (alle Friesland Foods), Lelystad (Farm Dairy).

Volle fabrieken

Friesland Foods stopte zaterdag in de loop van de dag met het ophalen van melk, vanwege de blokkades. Er kon simpelweg geen nieuwe melk meer bij in de fabrieken die wel draaiden.

Het concern meldt zondag dat er sinds zaterdag middernacht inmiddels wel weer melk wordt opgehaald bij de boeren.

"Het is helaas niet gelukt om zaterdagavond voor het melken overal de melk op te halen. Hierdoor hebben ongeveer honderd melkveehouders tegen hun wil de melk moeten laten weglopen.''

Niet leveren

350 melkveehouders hebben bij Friesland Foods aangegeven dat ze hun melk een keer of vaker niet willen leveren. Dat deel van de actie gaat door, aldus Sieta van Keimpema (voorzitter van de DDB).

Ze nam zondag een kijkje bij het protest in Nijkerk. "Het bestuur kijkt hoe het ervoor staat. Hoelang we hier mee doorgaan, kan ik niet zeggen. Als we ons punt hebben gemaakt, kunnen we ook zo maar stoppen.''

In Wijdewormer was zondagmidddag een ludiek protest, want kinderen zwommen er in de melk. Boeren vulden een bassin met melk, waarna kinderen er à la Cleopatra, de koningin van het oude Egypte die baadde in ezelinnenmelk, er een duik in namen.