AMSTERDAM - De meeste Europese beurzen koersten dinsdag hoger op een overwegend rustige dag. De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur op 293,67 punten, een winstje van 0,59 punten of 0,2 procent.

Beursstemming (video): Damrak wacht op udate Nokia.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Numico verkoopt Rexall Sundown.
Verder: Omzet Nederlandse industrie stijgt in april. Sopheon twijfelt over voortbestaan bedrijf.

De grote winnaar van de AEX-index was het voedingsmiddelenconcern Numico. Dit bedrijf verkoopt zijn vitaminedochter Rexall Sundown voor 250 miljoen euro. Analisten werden niet verrast door de prijs, want "veel meer zat er niet in." Het aandeel won 3,3 procent.

De techonologiefondsen lieten een verdeeld beeld zien. Zo steeg Philips 1,3 procent. Topman Kleisterlee zei eerder dat de kostenbesparingen hoger uitvallen dan eerder gedacht. ASML daarentegen moest 0,2 procent inleveren.

Maandag gingen beide fondsen nog omlaag na een winstwaarschuwing van Motorola.

Handelshuis Buhrmann zette de stijgende lijn van de afgelopen dagen voort met een winst van 2,6 procent. Andere winnaars waren LogicaCMG, Ahold en Koninklijke Olie. De financiële waarden Aegon en ING bungelden onderaan de AEX-index.

De luchtvaartmaatschappij KLM ondervond geen hinder van de winstwaarschuwing van branchegenoot Finnair. Het aandeel won 1,9 procent in de MidKap-index. De Finse luchtvaartmaatschappij liet weten dat het tweede kwartaal als gevolg van onder meer de longziekte SARS duidelijk negatief zal uitvallen. Het aandeel Finnair zakte met 6,5 procent.

De beurs in Londen was de enige van de grote beurzen die nog in de min stond, hoewel het verlies nog geen 0,1 procent bedroeg. De beurs in Frankfurt was 1,2 procent hoger en Parijs deed het 0,9 procent beter.

De beleggers hadden in de ochtend uitgekeken naar nieuws van Nokia en bleken te zijn ingenomen met het tussentijdse kwartaalbericht. De Finse gsm-producent hield de raming van zijn winst per aandeel voor het tweede kwartaal overeind. De koers van het aandeel steeg met 1,2 procent. Concurrent Ericsson deed het beter met een koersstijging van 5,4 procent.

De winstwaarschuwing die de Amerikaanse gsm- en chipproducent Motorola maandag had gegeven, had niet zo'n sterke uitwerking als op de beurs in New York. Zo stonds de Duitse chipfabrikant Infineon bovenaan in de Duitse beursindex met een koersstijging van 3,9 procent.

Euro

De euro was wat lager. Aan het eind van dinsdagmorgen deed de Europese munteenheid 1,1710 dollar na maandag te zijn uitgekomen op ,1745 dollar. In ponden sterling ging de koers van 0,7140 naar ,7085. Maandag besloot de Britse regering dat de tijd nog niet rijp is om met de euro me te doen.