AMSTERDAM - Reizigers die dinsdag met het vliegtuig naar Frankrijk gaan, moeten op forse vertragingen rekenen. Ook passagiers die vanaf Franse luchthavens naar Amsterdam komen, zullen waarschijnlijk niet op tijd vliegen. De verwachte vertragingen zijn het gevolg van een staking in Frankrijk.

Dat meldde de Luchtverkeersleiding Nederland maandag. De stakers voeren actie tegen de regeringsplannen voor pensioenhervorming. Volgens een woordvoerster van de Luchtverkeersleiding Nederland zullen de Franse overheidsmedewerkers die het luchtruim controleren aan de staking deelnemen.

Zij voerden in mei ook al actie. Destijds maakten de luchtverkeersleiders bekend welke vliegmaatschappijen ze wel accepteerden. Dat is dit keer onbekend, zodat iedere vlucht fors vertraagd kan zijn. Reizigers krijgen het advies contact te houden met hun luchtvaartmaatschappij.

Spoorwegen

Stakingen zijn ook bij de Franse spoorwegen te verwachten. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF verwacht dat dinsdag op de grote lijnen slechts een op de drie treinen rijdt. Voor de regionale lijnen is de verwachting dat een op de vier treinen rijdt. Ook in het openbaar vervoer in Parijs en andere grote steden wordt gestaakt.

In de Franse Tweede Kamer komt dinsdag het wetsvoorstel voor de pensioenhervorming aan de orde.