WASHINGTON - De top van de Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac is maandag met onmiddellijke ingang ontslagen wegens geknoei met de boekhouding tussen 2000 en 2002. In deze jaren werd de winst te laag opgegeven om buffers op te bouwen voor slechte tijden.

De onthulling van de fraude leidde tot een koersval van 15 procent voor Freddie Mac op de beurs in New York. De handel lag even stil, omdat beleggers snel van hun aandelen afwilden.

Bestuursvoorzitter Leland Brendsel en financieel directeur Vaughn Clarke worden verantwoordelijk gehouden voor de fraude. Derde man David Glenn is eveneens weggestuurd. Freddie Mac gaat de financiële resultaten van de afgelopen jaren aanpassen en heeft inmiddels opvolgers benoemd voor de ontslagen bestuurders.

Trucs

Sommige Amerikaanse bedrijven hanteren de techniek om de winsten in goede tijden te verlagen om de surplussen te voorschijn te kunnen halen wanneer de resulaten verslechteren. Door de financiële schandalen die Wall Street de afgelopen jaren teisterden, zijn de autoriteiten dit gebruik gaan aanpakken.

Lage inkomens

Freddie Mac is een bank die Amerikanen met lage inkomens aan hypotheken helpt door leningen van banken te kopen, die te bundelen en daarna door te verkopen als waardepapieren aan investeerders. Door de risico's te spreiden zijn de leningen aantrekkelijker. Daardoor kunnen mensen die normaal gesproken geen aanspraak kunnen maken op een hypotheeklening een huis toch financieren. De overheid ondersteunt hypotheekbanken als Freddie Mac.