LONDEN - De Britse minister van Financiën, Gordon Brown, heeft zich zondag sterk gemaakt voor invoering van de euro in Groot-Brittannië. Tegen de BBC zei hij "in principe" voorstander te zijn, maar dat de economische voorwaarden "goed" moeten zijn.

Brown liep met zijn opmerkingen vooruit op het besluit dat de Britse regering maandag naar buiten brengt over de euro. De verwachting is dat hij tegen het Lagerhuis zal zeggen dat de regering het pond sterling door de euro wil vervangen, maar nu nog niet. De leden van het kabinet van premier Tony Blair kwamen donderdag bijeen om het langverwachte besluit te nemen.

Het besluit is gebaseerd op een aantal economische toetsstenen. Brown zei zondag dat onder meer is gekeken naar de mogelijkheden voor de financiële sector, de arbeidsmarkt, de huizenmarkt en investeringen. Het ministerie van Financiën heeft ongeveer 1800 pagina's aan documentatie verzameld.

Volgens Brown wordt het tijd dat Groot-Brittannië de "anti-Europese vooroordelen" van de oppositie opzij schuift. Hij zegde toe zich na maandag samen met Blair sterk te maken voor "de pro-Europese zaak". "De gedachte dat we moeten kiezen tussen Europa en de Verenigde Staten is nogal bespottelijk."