DEN HAAG - Bijna de helft van de apotheken, 40 procent, verwacht binnen korte tijd ernstige financiële problemen te krijgen. Faillissementen worden daarbij niet uitgesloten.

De belangenorganisatie KNMP van apothekers heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Ook zullen sommige medicijnen zoals bijvoorbeeld veelgebruikte cholesterolverlagers en antidepressiva niet meer geleverd kunnen worden aan patiënten, verwachten de apothekers.

Per 1 juni verandert het financieringssysteem voor medicijnen. Apothekers hadden tot nu toe de mogelijkheid om op grote schaal kortingen te bedingen bij de aankoop van medicijnen. Dat systeem vervalt bij een groot aantal veelgebruikte geneesmiddelen.

Zorgverzekeraars mogen van het ministerie van Volksgezondheid alleen nog de aankoop van de goedkoopste merken van bepaalde geneesmiddelen vergoeden. Volgens de KNMP zijn medicijnleveranciers onderling verwikkeld in een overlevingsstrijd en worden de apothekers in de vrije val meegetrokken. Ook zij kunnen immers minder verdienen op de verkoop van de medicijnen.

Medicijnprijzen zouden in een aantal gevallen tot 80 of zelfs 94 procent zijn gedaald. De KNMP verwacht dat de marges zo smal worden dat de leveranciers de medicijnen niet eens meer naar de apotheken kunnen vervoeren. "De patiënt gaat daar dus ook last van krijgen", voorspelt een woordvoerder van de KNMP.

NPCF

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie is er allerminst van overtuigd dat patiënten daarvan de dupe worden. "Er zal altijd veel vraag naar medicijnen blijven bestaan'', aldus een woordvoerder.

"Als gevolg van het beleid raken apothekers een deel van hun inkomsten kwijt. Maar je kunt ook zeggen dat we in het verleden gewoon te veel voor de medicijnen hebben betaald.''

Apothekers hebben de laatste decennia grote winsten geboekt door het kortingensysteem, in 1991 ingevoerd door PvdA-staatssecretaris Simons. De KNMP erkent dat het kortingensysteem lucratief was, maar vindt dat het ministerie nu in één klap doorslaat naar de andere kant door de kortingen af te schaffen.