UTRECHT - Nederlanders gaan dit jaar spaarzamer om met hun vakantiegeld. Het economisch tij lijkt zijn invloed te hebben op de bestedingen aan vakanties. Ruim eenderde van de Nederlanders zegt minder geld uit te geven aan reizen dan in 2002. Circa 16 procent gebruikt het extra inkomen dat zij elk jaar in mei voor vakantie krijgen om te sparen, rekeningen af te betalen of schulden af te lossen. Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) onder 11.000 mensen.

Dit jaar geeft 42 procent tenminste een deel van het extra salaris in mei daadwerkelijk ook uit aan vakantie, tegen 45 procent vorig jaar.

Van deze vakantiegangers zegt 34 procent te bezuinigingen op de uitgaven. Bijna de helft denkt evenveel uit te geven als vorig jaar en 18 procent geeft dit jaar meer uit aan reizen. Vooral huishoudens met een laag inkomen bezuinigen op de vakantie. Maar ook ruim een kwart van de huishoudens met een maandinkomen boven de euro netto geven minder uit aan vakantie dan vorig jaar.

Sparen

Bijna 30 procent van de ondervraagden zegt het vakantiegeld dit jaar te gebruiken om te sparen, terwijl dat vorig jaar nog 18 procent was. Het extra loon wordt door 17 procent aangewend om openstaande rekeningen te betalen, tegen 14 procent in 2002. De mensen die het vakantiegeld gebruiken om schulden af te lossen stijgt van 9 procent naar 12 procent. "De financiële situatie op orde krijgen heeft voor veel mensen prioriteit", concludeert het NIBUD.

Bij ouderen boven de 65 jaar belandt het vakantiegeld vaker in de huishoudpot dan bij anderen. Van deze groep gaan ook de minste mensen (25 procent) op reis van het geld. Jongeren besteden het vakantiegeld het vaakst aan vakantie. Van de personen onder de 25 jaar gaat meer dan de helft op reis met het geld.

Gemiddeld gaan de ondervraagden 1,2 keer op vakantie dit jaar; procent gaat helemaal niet, 40 procent vertrekt een keer, ruim eenvijfde gaat tweemaal weg en ruim een op de tien drie keer of meer.

Mensen blijven volgens het NIBUD dit jaar wat dichter bij huis. Onder de jongeren is Spanje de favoriete bestemming en bij ouderen blijft Frankrijk nummer een. Turkije zakte van de derde plaats naar vijf, terwijl Italië de omgekeerde beweging maakte.