AMSTELVEEN - Vliegen op kerosine gemaakt uit algen. Dat klinkt als toekomstmuziek en dat is het ook. Maar luchtvaartmaatschappij KLM heeft inmiddels al wel een exclusief contract gesloten met een Brabants bedrijfje om te kijken of het kan.

Dat heeft een woordvoerster van KLM zaterdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving hierover van het Financieele Dagblad.

Wanneer er partners gevonden worden met voldoende expertise wil KLM dit najaar nog kijken of het mogelijk is olie te winnen uit algen. "Vervolgens moeten we dan kijken of daar kerosine van gemaakt kan worden."

Volgens de KLM-woordvoerster heeft de luchtvaartmaatschappij het ideaal om te vliegen op kerosine gemaakt van biobrandstof. Dat wordt ingegeven door een afspraak die zij hebben gemaakt om klimaatneutraal te groeien en om steeds meer tegenwicht te bieden aan de stijgende olieprijs.

Bijmengen

"Uiteindelijk willen we in de industrie van de fossiele brandstoffen af." In eerste instantie zou het gaan om het bijmengen van uit algen gewonnen kerosine, vooropgesteld dat dat lukt.

KLM zou daar dan op kleine schaal mee beginnen. "Een type als de Fokker 50 ligt dan voor de hand." Die toestellen worden gebruikt op de route tussen Nederland en Engeland.