AMSTERDAM - De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam is vrijdagmiddag kortstondig boven de psychologisch belangrijke -puntengrens gekomen. De graadmeter wist dat niveau net niet vast te houden. De index eindigde op 299,59 punten, een winst van ,20 punten ofwel 3,5 procent.

De andere Europese beurzen deden het wat minder goed, maar bereikten net als Amsterdam wel het hoogste peil in maanden. In Londen sloot de FTSE-index met een winst van 1,1 procent op de hoogste stand sinds begin december. De CAC-index in Parijs steeg bijna 2 procent. Op de beurs in Frankfurt, die 2,5 uur later sluit, was eindigde de DAX-index 2,9 procent hoger.

Februari

De vorige keer dat de AEX-index boven de 300 punten kwam, was begin februari. Het heeft de beurs enige weken gekost om boven de punten te komen. Toen dat vrijdag eindelijk lukte, stootte de graadmeter rap door richting de 300.

Volgens technisch analisten ligt bij de slotstand van vrijdag de weg open naar de 320 tot 340 punten. "Maar een fundamentele grond hiervoor ontbreekt. De investeringen blijven laag en de consumentenuitgaven haperen", zei een analist. Er hoeft maar iets te gebeuren of de beurs zakt weer terug, stelde de expert.

ASML

LogicaCMG voerde de AEX-index aan met een winst van 14 procent. Diverse zakenbanken hebben het bedrijf een positieve waardering gegeven. De fabrikant van machines voor de chipindustrie ASML werd gesteund door de omzetverwachting van de Amerikaanse chipmaker Intel. ASML won 10 procent.

Handelshuis Buhrmann was de hele week al in trek bij beleggers. Vrijdag was geen uitzondering. Het bedrijf is in grote mate afhankelijk van een sterke dollar. De Amerikaanse munteenheid won weer terrein op de euro. Dit heeft ook een positieve invloed op Van der Moolen en Wolters Kluwer. Beide fondsen vonden daardoor de weg omhoog.

Luchtvaart

In de MidKap-index blonk de luchtvaartmaatschappij KLM uit. Het nieuws dat de Europese Unie met de Verenigde Staten mag onderhandelen over een grootschalig luchtvaartakkoord viel goed bij beleggers. Hierdoor worden overnames makkelijker. KLM praat met Air France en British Airways over een samenwerking. Het aandeel won ,2 procent.

In Londen was Canary Wharf verreweg de sterkste stijger in de FTSE-index met een koerswinst van 46 procent. Het vastgoedbedrijf had dat te danken aan de mededeling dat het door verscheidene partijen is benaderd voor een mogelijk overnamebod. In de DAX-index stond softwarebedrijf SAP bovenaan met een winst van 9 procent als gevolg van het nieuws dat de Amerikaanse concurrent Oracle een vijandig bod heeft uitgebracht op PeopleSoft. In Stockholm won verzekeraar Skandia 7 procent door hernieuwde speculatie over een bod van het Finse Sampo.

Dollar stijgt

Op de valutamarkten herwon de dollar behoorlijk terrein op de euro dankzij meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Bij het slot van de handel in Amsterdam stond de koers van de euro op 1,1710 dollar tegen 1,1860 op donderdag. De notering van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,7150 naar 0,7040 pond.