DRIEBERGEN - Deze zomer dreigen er op de camping ruzies uit te breken tussen eigenaren van stacaravans en recreatieondernemers. Dat voorspelt de brancheorganisatie van recreatieondernemers Recron donderdag, als de ANWB zijn leden blijft adviseren het recht van opstal op te eisen over het stuk campingterrein, waarop hun stacaravan staat.

Eind maart hebben de Recron, ANWB nog gezamenlijk met de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) alarm geslagen in politiek Den Haag. Door uitspraken van de Hoge Raad moeten gemeenten stacaravans gaan waarderen als onroerende goederen, waardoor belasting (OZB) betaald moet worden over het vakantieoptrekje. Tevens worden recreatieondernemers als eigenaar gezien van stacaravans die langdurig op hun kampeerterrein staan en verliezen de recreanten hun bezit.

Opstal

De ANWB meldde donderdag sinds eind maart 1200 leden aan de telefoon te hebben gekregen met vragen over het verlies hun stacaravan. "De enige manier om de gevolgen van de natrekking ongedaan te maken is op dit moment het vestigen van een recht van opstal, zodat een juridische scheiding wordt gemaakt tussen de grond en het object dat erop staat", zo adviseert de ANWB.

Notaris

Zowel recreant als de eigenaar van de grond moet hiervoor naar de notaris, waarschuwt de ANWB. Maar het vestigen van een recht van opstal is volgens de belangenorganisatie wel de moeite waard voor mensen die relatief veel geld in hun stacaravan hebben gestoken.

Volgens de Recron moeten eigenaren van campingterreinen en kampeerders niet juridisch met elkaar in conclaaf gaan. "De politiek moet voor een oplossing zorgen door de stacaravan als een roerende zaak in plaats van onroerende zaak te bestempelen", aldus een woordvoerster.

Onverstandig

De brancheorganisatie van recreatieondernemers is zeer verbaasd over de adviezen van de ANWB. "Wij begrijpen deze onverstandige stap niet. Sinds dit voorjaar trekken we al gezamenlijk op en volgende week hebben we ook samen gesprekken over dit probleem met diverse ministeries."