NEW YORK - De dollar is donderdag in de loop van de middag fors gezakt. Dat heeft omgekeerd de euro weer duurder gemaakt. Ten opzichte van de Amerikaanse munt noteerde de euro 0,2 dollarcent hoger en schommelde op de valutamarkt in New York rond een waarde van 1,1840 dollar.

De koers stond donderdag aan het eind van de ochtend op 1,1690 dollar. Dat was nog voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB verlaagde het belangrijkste rentarief met 0,5 procentpunt naar 2 procent mede om daarmee de koersstijging van de euro binnen de perken te houden. De rente in de twaalf eurolanden is sinds een halve eeuw niet meer zo laag.

Het besluit had echter voor wat de koersverhouding ten opzichte van de dollar betreft geen effect. Die relatie werd overschaduwd door een forse stijging van het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen in de VS en de speculatie dat de Fed, het stelsel van centrale banken, de rente verder gaat verlagen. Dan zou het opnieuw aantrekkelijker worden om in obligatieleningen in euro's te beleggen.

De waardedaling van de dollar van donderdag is de sterkste in twee weken tijd.