AMSTERDAM - Vanaf volgend jaar zijn in supermarkten vrijwel geen legbatterij-eieren meer te vinden. Na dertig jaar actievoeren tegen verkoop van eieren uit legbatterijen, meldde de stichting Wakker Dier donderdag dat alle grotere supermarktketens hebben toegezegd hun schappen uitsluitend te vullen met scharrel- en uitloopeieren.

Deze week hebben de C1000-supermarkten van Schuitema en de winkelketens van het Laurusconcern, Super de Boer, Edah en Konmar, toegezegd te stoppen met de verkoop van legbatterij-eieren. Eerder gingen Albert Heijn, Aldi, Dirk van den Broek, Lidl, Bas van der Heijden, Digros, Jan Bruijns, Plus, Garantmarkt en Landal Greenparks al op de scharreltoer.

Volgens beleidsmedewerker consument en kwaliteit M. Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laten Nederlandse supermarkten met deze stap zien koploper te zijn in maatschappelijk ondernemen ten opzichte van collega's elders in Europa. "We merkten dat de consument geen legbatterij-eieren meer accepteert. Scharreleieren zijn weliswaar duurder, maar de mensen zijn bereid ervoor te betalen."