AMSTERDAM - Na een veelbelovend begin zijn de Europese effectenbeurzen donderdag in de loop van de ochtend teruggezakt. De verwachte renteverlaging van 0,5 procentpunt waarover de ECB later op de dag besluit, was al grotendeels verwerkt in de koersen. Aan ander economisch nieuws ontbrak het vooralsnog.

Beursstemming (video): Blikken gericht op rentebesluit ECB. De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Amerikaanse bestuursvoorzitters onder vuur.
Verder: Imtech ontvangt grote order, Inflatie in mei daalt tot 2,3 procent en AND geeft een foutieve outlook.

In Amsterdam schommelde de belangrijkste graadmeter AEX aan het einde van de ochtend rond het nulpunt. De AEX leek de psychologische weerstand van 290 punten te slechten maar kon de goede kant van de hobbel niet vasthouden. Aan het einde van de ochtend stond de graadmeter op een verlies van 0,78 punten of 0,25 procent op 288,93.

Meest opvallende stijger op het Damrak was het voedingsconcern Numico, dat ruim 7 procent klom naar een koers van 12,50 euro. Volgens een Amerikaanse krant zou zakenbank Goldman Sachs bereid zijn de verlieslatende Amerikaanse vitaminepoot GNC te veilen. Verkoop van GNC zal ongetwijfeld niet de 2,5 miljard dollar opleveren die Numico in 1999 voor de vitaminewinkels neerlegde. Maar het zou het Zoetermeerse concern niet alleen van veel verlies verlossen, maar ook van veel kopzorgen.

Een andere stijger was Heineken, dat de leiding van de Oostenrijkse aanwinst Brau Union op orde heeft gebracht. Het aandeel klom met bijna 2 procent naar 31,54 euro.

Philips, dat woensdag dankzij gunstige halfgeleidercijfers nog een winstje pakte, moest donderdag weer achteruit met bijna 2 procent naar 16,96 euro. Ook Koninklijke Olie boekte verlies met bijna 1 procent naar een koers van 39,54.

De handel in het aandeel AND bij de lokale fondsen lag stil omdat het uitgeversbedrijf een nulletje teveel had geschreven bij de verwachte winst over dit jaar: 10 in plaats van de werkelijk geschatte 1 miljoen euro.

De beurs van Londen was 0,2 procent lager. De beurs van Frankfurt had aan het einde de morgen bijna 1 procent verspeeld en die van Parijs was 0,7 procent lager. De beurzen raakten hun winst kwijt toen bekend werd dat het aantal werklozen in Duitsland de afgelopen maand op het hoogste niveau is beland sinds de hereniging van beide Duitslanden. Ook winstnemingen eisten hun tol.

De beleggers waren aanvankelijk in hun sas met de bekendmaking van woensdag dat de index van Amerikaanse inkoopdirecteuren in de dienstensector over mei is gestegen. De stijging, die groter uitviel dan was verwacht, is de tweede op rij en geeft aan dat het met de Amerikaanse economie de goede kant opgaat. De dienstensector vormt 80 procent van het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten.

De handel stelde over het algemeen niet zo heel veel voor. De beleggers wachtten op de bekendmaking van het rentebesluit van de ECB. Een verlaging van de rente met minder dan 0,5 procentpunt zal volgens analisten een tegenvaller betekenen.

Euro

De euro was vrijwel onveranderd in afwachting van de renteverlaging. De koers stond donderdag aan het de ochtend op ,1190 dollar na woensdag te zijn geëindigd op 1,1680 dollar. In ponden sterling ging de Europese muntenheid van 0,7155 naar 0,7135.