AMSTERDAM - Zwaargewicht Koninklijke Olie heeft de Amsterdamse effectenbeurs vrijdag een stevige duw in de rug gegeven. Het fonds, de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, klom 4,3 procent tot 54,55 euro nadat de prijs van olie was gestegen. De AEX-index, die begon met een klein verlies, sloot uiteindelijk op een stand van 495,84 punten. Dat is een winst van 12,09 punten ofwel 2,5 procent.

Bekijk video

De handel op de effectenbeurs is dun. Daardoor kan de index bij een relatief lage omzet toch flink reageren. Of het ook echt tot een eindejaarsrally komt, durft een handelaar nog niet te zeggen. Er zijn tot 31 december nog drie handelsdagen en de meeste handelsbedrijven op de beurs hebben hun bezetting teruggebracht tot een kwart.

Wall Street

De handel op de beurs van New York is positief van start gegaan. Na een klein kwartier stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent in de plus. De Nasdaq-index steeg ruim 1 procent. Daarmee lijken handelaren de lagere slotkoers van donderdag te herstellen.

Ze lijken niet erg onder de indruk van de negatieve cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel kort voor de opening gaf over het derde kwartaal van de economie. Die bleek met een krimp van 1,3 procent nog wat slechter te zijn geweest dan was aangenomen.