UTRECHT - Het vaste tarief van 9,50 euro voor taxiritten in de stad Utrecht slaat aan. Voorzitter D. Douwstra van de Utrechtse Taxicentrale (UTC) meldde woensdag dat het gemiddeld aantal ritten in mei is gestegen van duizend naar ongeveer 1300 per dag en dat deze toename zich doorzet.

De UTC, met 225 wagens verreweg de grootste taxicentrale in de stad, voerde het vaste tarief bij wijze van experiment per 1 mei in. Doel was het imago van de branche te verbeteren door de klant vooraf zekerheid te geven over de ritprijs. Verder noopte de malaise op de overvolle taximarkt de UTC tot actie om meer klanten binnen te halen.

Volgens Douwstra stonden veel van de driehonderd aangesloten chauffeurs aanvankelijk sceptisch tegenover het vaste tarief dat bij de duurste ritten 60 tot 70 procent goedkoper uitpakt. Nu kent hij voorbeelden van chauffeurs die een klant met een vrolijk gezicht meedelen dat ze maar 9,50 euro hoeven te betalen. "Want ook de chauffeurs profiteren van de omzetstijging van ongeveer 10 procent."

Douwstra schat dat de helft van zijn nieuwe klanten vroeger geen taxi nam en dat de andere helft van de concurrentie komt. Die bestaat uit veelal kleine bedrijven die volgens de directeur ook plannen maken om tegen een vast tarief te gaan rijden. Hij is daarvoor niet bang. "Het lijkt me knap als ze het voor elkaar krijgen, maar als het lukt is het alleen maar goed voor het imago van de branche."