WASHINGTON - De economie van de Verenigde Staten is dit jaar in het derde kwartaal, dus de maanden juli, augustus en september, met maar liefst 1,3 procent gekrompen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag bekendgemaakt.

Daarmee overtrof het ministerie in negatieve zin de tweede, toen nog voorlopige opgave, van eind november. Toen kwam het uit op een krimp van 1,1 procent. De neerwaartse lijn is voortgezet. Want een eerste raming, eind oktober, wees op een daling van 0,4 procent.

Het gaat om de grootste kwartaaldaling sinds 1991. Desondanks zit de Amerikaanse economie volgens de schoolboekjes nog altijd niet in een recessie. Want in het tweede kwartaal groeide de economie nog, zij het miniem met 0,3 procent.

Volgens de definitie is er pas sprake van een recessie bij twee achtereenvolgende kwartalen met een negatieve groei. De eerste indicatie van de economische ontwikkleingen in het vierde kwartaal worden eind januari verwacht. De deskundigen houden rekening met een slechte uitkomst. Zo zien instellingen als het IMF en de OESO de Amerikaanse economie pas vanaf halverwege volgend jaar opkrabbelen.

Het National Bureau for Economic Research

De definitieve cijfers van het derde kwartaal bevestigen het algemene beeld van de economie van de VS. Dat laat zien dat bedrijven weinig investeren en vooral interen op hun voorraden.