AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa hebben woensdagmorgen een wisselend beeld laten zien. Aan de ene kant sluimert in de Verenigde Staten een nieuw boekhoudschandaal rond IBM, aan de andere kant gloort een renteverlaging door de Europese Centrale Bank.

Beursstemming (video): Wat doet het Damrak vandaag?
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Het laatste nieuws voor beleggers.

Na een overwegend positief begin leek de twijfel binnen te sluipen. Een uur handel bracht de belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, naar een plus van 0,65 punten ofwel 0,25 procent op 284,01. Frankfurt stond op een lichte winst van 0,1 procent, Parijs en Londen verloren respectievelijk 0,3 en 0,2 procent.

Ahold behoorde, dankzij geruchten over mogelijke verkoop van US Foodservice, tot de stijgers met een winst van 3 procent. Ook Getronics, dat verder opruiming houdt onder niet-kernactiviteiten, klom en wel met 2,3 procent. Philips en ASML stonden op verlies met beide bijna 1 procent.

Op de andere Europese beurzen hadden vooral de autofabrikanten het zwaar. Dat kwam door een winstwaarschuwing bij het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler. Het bedrijf verwacht een kwartaalverlies van 1 miljard euro doordat kortingen aan klanten in de VS hun tol beginnen te eisen. In Frankfurt stond DaimlerChrysler onderaan met een verlies van bijna 5 procent. Volkswagen en BMW stonden ook in het rood. In Parijs bevonden de autoproducenten zich ook onderin.

In Londen trok telecombedrijf Cable & Wireless de aandacht met een koersval van meer dan 10 procent. Het bedrijf werd afgestraft voor een miljardenverlies over het op 31 maart afgesloten boekjaar.

Euro

Op de valutamarkt won de euro weer wat terrein ten opzichte van de dollar. De Europese munteenheid noteerde 1,1735 dollar. Dinsdag daalde de koers onder invloed van een mogelijke renteverlaging in Europa naar 1,1685 dollar. Ten opzichte van het pond sterling steeg de euro van 0,7185 naar 0,7195 pond.