BRUSSEL - Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Belastingen) en collega's van andere EU-landen willen een voorstel van de Europese Commissie om de grote gaten in de Europese spaarrentebelasting te dichten.

Momenteel geldt de EU-regeling alleen voor mensen die een spaarrekening hebben in een EU-land, Zwitserland en enkele ministaatjes.

Maar rijke Europeanen ontwijken de spaartaks door in een ander land te sparen via een stichting of een andere rechtspersoon of via een verzekering of pensioenplan.

Spaarbelasting

"Ik heb duidelijk gemaakt dat ook stichtingen en andere spaarvormen onder de spaarbelasting moeten gaan vallen", zei De Jager na het EU-beraad.

Enkele EU-landen met veel banken, zoals Luxemburg, liggen echter nog dwars. Die kunnen een veto uitspreken.

De Jager verwacht geen snel besluit wegens dat verzet: "We hebben er achttien jaar over gedaan om deze spaarbelasting op te zetten. Dus een nieuw akkoord in twee maanden ligt niet voor de hand, nee."

Gaten

De gaten in de EU-spaartaks kwamen duidelijk aan het licht toen de Duitse justitie de hand legde op een klantenlijst van een Liechtensteinse bank.

Veel vermogende Duitsers en enkele rijke Nederlanders bleken voor miljoenen euro's aan belasting te ontwijken.

Fiscus

De Jager kon niet zeggen hoeveel geld de Nederlandse fiscus momenteel misloopt aan spaarbelasting. Hij noemde het wel denkbaar dat steeds meer mensen de regeling gaan ontwijken.

EU-landen met een bankgeheim (België, Luxemburg en Oostenrijk) verhogen hun bronbelasting op rente de komende jaren namelijk van 15 naar 35 procent.

"En we weten dat het steeds bekender wordt dat je om de regeling heen kunt fietsen."

Laszlo Kovacs

EU-commissaris Laszlo Kovacs (Belasting) heeft enkele plannen in petto tegen de grote gaten in de spaarbelasting.

Zo wil hij een lijst opstellen van alle soorten stichtingen, maatschappen en andere rechtspersonen die ook spaarbelasting zouden moeten gaan betalen.

Rapport

Tegelijk wil hij de belasting uitbreiden naar andere financiële producten dan een spaarrekening. Alles wat een vast rendement oplevert, zou onder de Europese regeling moeten vallen. De commissaris komt in september met een rapport en daarna met voorstellen.

Ook als de EU het plan aanneemt, blijft het voor rijke Nederlanders mogelijk om de spaartaks te ontwijken in niet-Europese landen zoals Singapore en Macau.

"Maar dat aantal landen neemt snel af", zei De Jager. "Ik sluit aan de lopende band akkoorden met zulke landen. Pas nog met Guernsey en Jersey."